sâmbătă, 9 martie 2013

Tort Cristi


Tort Cristi (numele clientului) - Blat cacao, crema ganache de ciocolata cu lapte, visine si coniac;
Glazura de ciocolata, decorat cu fistic si bombonele de ciocolata
2.500 kg

Ce ne trebuie pentru blat ( 22 cm dametrul):

- 5 oua;
- 5 linguri apa;
- 10 linguri zahar;
- 8 linguri faina;
- 2 linguri cacao;

Ce ne trebuie pentru crema:

- 300 ml. frisca lichida;
- 300 gr. ciocolata cu lapte;
- 3 linguri visine (din dulceata) - eu am avut facuta in casa;
- 20 ml. coniac

Ce ne trebuie pentru glazura:

- 75 ml apa;
- 150 gr. zahar;
- 150 ml. frisca lichida;
- 75 gr. glucoza (miere ENERGIZANT de la AROVIT);
- 60 gr. cacao neagra;
- 15 gr. gelatina granulata (preparata conform instructiunilor de pe plic)

Ce ne trebuie pentru sirop:

- 500 ml. apa;
- 250 ml. zahar;
- 20 ml. coniac

Ce ne trebuie pentru decor:

Eu am folosit:
- bombonele de ciocolata;
- fistic crud macinat grosier;
- trandafiri si frunze din zahar
Se poate decora cum doriti.

Cum pregatim blatul:

Tapetam forma in care vom coace blatul, cu hartie de copt.
Pornim cuptorul la 200 grade.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, adaugam treptat zaharul pana se formeaza o spuma tare. Adaugam galbenusurile, toate odata, punem si apa, amestecam.
Cernem faina si cacao si le adaugam treptat in compozitie, amestecand cu o spatula de sus in jos.
Turnam compozitia intr-o forma captusita cu hartie de copt si lasam la cuptor aproximativ 30-45 minute) pana trece testul scobitorii ( daca bagam in aluat o scobitoare aceasta trebuie sa iasa curata, fara urme de aluat). Nu deschidem usa cuptorului primele 15 minute ca sa nu oprim compozitia din crescut!
Lasam sa se raceasca si taiem blatul in trei discuri.

Cum preparam crema:

Punem frisca lichida intr-un vas cu fundul gros, pe flacara aragazului. Adaugam ciocolata rupta bucatele si amestecam usor pana ce aproape s-a topit ciocolata. Oprim focul si mai amestecam pana se topeste toata ciocolata.
Lasam sa se raceasca compozitia si o bagam la frigider pentru minim 2 ore.
Scoatem vasul cu crema care a devenit tare si mixam cu ajutorul mixerului aproximativ 5 minute pana ce devine pufoasa, moale si isi deschide culoarea.
Adaugam visinele din dulceata, coniacul si amestecam cu o lingura.

Cum preparam siropul:

Fierbem apa cu zaharul, lasam sa se raceasca, adaugam coniacul, amestecam si il folosim la insiroparea discurilor de blat.

Cum preparam glazura:

Punem gelatina la hidratat in putina apa rece.
Intr-o cratita cu fundul gros punem apa, frisca lichida, zaharul si glucoza (mierea energizant) si amestecam pana se topeste zaharul.
Adaugam cacao cernuta si fierbem 3 minute amestecand continuu.
Luam glazura de pe foc, o strecuram prin sita si o lasam la racit pana ajunge la 30-40 grade, moment in care adaugam gelatina topita.
Lasam la racit si o folosim cand s-a racit si are o textura densa cat sa "curga".

Cum montam tortul:

Discul 1 (blat), insiropam, punem jumatate din crema, discul 2 (blat), insiropam, adaugam restul de crema, discul 3 (blat). Lasam la frigider peste noapte.
Preparam glazura si o punem cu grija peste tort.
Decoram cat timp glazura este inca umeda.

Din cantitatile mentionate obtineti 8-10 felii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu