vineri, 15 februarie 2013

Tort de ciocolata cu nuci caramelizate


Tort cu blat de cacao, mousse de ciocolata cu lapte, stafide hidratate in coniac, nuci prajite caramelizate si glazura cu cacao neagra...o combinatie de neegalat pentru papilele gustative :))
Decorat cu nuca prajita si jumatati de nuca caramelizate.
2 kg

Ce ne trebuie pentru blat (22 cm diametrul):

- 5 oua;
- 5 linguri apa;
- 10 linguri zahar;
- 8 linguri faina;
- 2 linguri cacao;

Ce ne trebuie pentru crema si decor:

- 125 ml. frisca lichida;
- 160gr. ciocolata cu lapte;
- 5 gr. gelatina;
- 150 - 200 ml frisca batuta;
- o mana de stafide;
- putin coniac (pentru a hidrata stafidele);
- 200 gr miez de nuca (jumatati - pentru decor si bucatele pentru nucile caramelizate);
- 150-200 gr. zahar (il topim si glazuram miezul de nuca)

Ce ne trebuie pentru sirop:

- 500 ml apa;
- 250 gr. zahar;
- coniacul ramas de la hidratarea stafidelor

Ce ne trebuie pentru glazura de ciocolata:

- 75 ml. apa;
- 150 gr. zahar;
- 150 ml. frisca lichida;
- 75 gr. glucoza (miere ENERGIZANT de la AROVIT);
- 60 gr. cacao neagra;
- 15 gr. gelatina granulata

Cum preparam blatul:

Tapetam forma in care vom coace blatul, cu hartie de copt.
Pornim cuptorul la 200 grade.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, adaugam treptat zaharul pana se formeaza o spuma tare. Adaugam galbenusurile toate odaata, punem si apa, amestecam.
Cernem faina si cacao si le adaugam treptat in compozitie amestecand cu o spatula de sus in jos.
Turnam compozitia in forma si lasam la cuptor aproximativ 30-45 minute, pana trece testul scobitorii.
Nu deschidem usa cuptorului in primele 15 minute ca sa nu oprim blatul din crescut.
Lasam sa se raceasca si taiem blatul in trei discuri egale.

Cum preparam crema:

Punem stafidele la hidratat in putin coniac.

Punem gelatina la hidratat in 2 linguri cu apa rece.
Frisca lichida si ciocolata rupta in bucatele le punem la topit pe baie de abur.
Cand s-a topit ciocolata, dam de pe foc si adaugam gelatina si amestecam pana se topeste aceasta.
Lasam la racit si cand este rece adaugam frisca batuta, amestecam pana se omogenizeaza.

Pregatim o farfurie unsa cu putin ulei.
Separat, intr-un vas cu diametrul mic, topim zaharul (ca pentru crema de zahar ars) avand grija sa nu se arda. Cand este lichid, bagam pe rand cate o jumatate de miez de nuca pana ce se acopera de zaharul topit. Il scoatem pe farfuria unsa cu ulei. Asa procedam cu toate nucile.

Jumatatile de miez pralinate le oprim pentru decor, restul le bagam in rasnita de cafea sau in blender (folosim lama pentru gheata).

Amestecam crema de ciocolata cu stafidele hidratate, nucile pralinate si macinate.

Cum preparam siropul:

Fierbem apa cu zaharul, lasam sa se raceasca, adaugam coniacul, amestecam si il folosim la insiroparea discurilor de blat.

Cum preparam glazura:

Punem gelatina la hidratat in putina apa rece.
Intr-o cratita cu fundul gros, punem apa, frisca lichida, zaharul, glucoza si amestecam pana se topeste zaharul.
Adaugam cacao cernuta si fierbem 3 minute amestecand continuu.
Luam glazura de pe foc, o strecuram prin sita si o lasam la racit pana ajunge la 30-40 grade, moment in care adaugam gelatina topita.
Lasam la racit si o folosim cand are textura densa dar sa "curga".

Cum montam tortul:

Punem primul disc de blat, insiropam, adaugam jumatate din crema, al doilea disc de blat, insiropam, adaugam restul de crema.
Punem al treilea disc de blat, insiropam si bagam la frigider pentru minim 3 ore.
Cand este rece turnam glazura si decoram cu jumatatile de nuca caramelizate.

Din cantitatile mentionate obtinem 8-10 portii.

2 comentarii: