luni, 28 noiembrie 2011

Fasole "batuta"

Ei bine, nu este un tort de ciocolata, este un tort din fasole "batuta". Simplu, gustos, deja papat :)

Ne trebuie:

- 300 gr fasole alba boabe
- 4 cepe (2 se pun la fiert, 2 pentru "prajeala" de de-asupra)
- 2 morcovi
- 250 ml ulei
- 5 catei de usturoi
- 2 linguri bulion (eu folosesc Sultan)
- sare si piper dupa gust

Cum preparam:
Spalam fasolea si o punem   in apa rece, de seara pana dimineata.
Cand s-a facut dimineata, ne apucam de treaba. Aruncam apa in care a stat fasolea peste noapte, punem fasolea in apa rece, curata, cat sa o acopere si o punem la fiert, cu putina sare.
In acelasi timp punem intr-o alta oala, apa la fiert ca sa o avem gata fierbinte cand schimbam prima apa la fasole.
Din momentul in care fasolea incepe sa fiarba, o lasam cam 15 minute, apoi aruncam apa si punem peste ea apa gata fierbinte. Mai facem aceasta operatie inca o data, apoi in apa finala, adaugam si morcovii intregi, curatati de coaja, spalati si 2 cepe curatate de coaja, intregi. Adaugam si o lingurita rasa de sare si lasam sa fiarba pana vedem ca a inceput sa se "sparga" bobul de fasole. Dureaza aproximativ 1 ora si 1/2,  la foc mic dar mai bine verificam.
Cand s-a fiert, scoatem cepele si morcovii si ii punem intr-un castronel (nu ii aruncam, ci ii mancam cu putina sare si ulei de masline).
Punem fasolea intr-o sita pana se scurge toata apa.
Luam un castron mare, punem boabele de fasole fierte si le pisam cu o presa pentru facut piure pana se fac pasta (mie imi place sa mai ramana si cateva bucatele mai mari). Adaugam sare, turnam ulei in fir subtire si amestecam cu o lingura de lemn. Pisam usturoiul si il adaugam in pasta obtinuta.
Taiem cele 2 cepe ramase si le punem la calit intr-o tigaie, cu putin ulei. Cand ceapa devine sticloasa, adaugam bulionul si amestecam rapid apoi oprim focul.
Aranjam fasolea "batuta" in forma dorita si punem peste ea ceapa calita.

Din cantitatile mentionate, obtinem 6-8 portii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu