Acest tort l-am facut pentru o cunostinta.
Tort cu blat de cacao si doua creme de ciocolata. Multumesc prietenei mele, Cristina ( din Bacau) pentru reteta de blat si KikenHanei pentru minunata reteta de glazura.
2 kg
Ce ne trebuie pentru blat (22 cm diametru):
- 5 oua;
- 5 linguri de apa;
- 10 linguri zahar;
- 8 linguri faina;
- 2 linguri cacao;
Ce ne trebuie pentru CREMA DE CIOCOLATA I:
- 250 gr ciocolata cu lapte;
- 250 ml frisca lichida;
- putin coniac
Ce ne trebuie pentru CREMA DE CIOCOLATA II:
- jumatate din cantitatea de crema de la CREMA I
- un borcan de cirese fara samburi
Ce ne trebuie pentru sirop:
- 300 ml apa;
- 150 gr zahar;
- arome (eu am pus putin coniac)
Ce ne trebuie pentru glazura:
- 75 ml apa;
- 150 gr zahar;
- 150 ml frisca lichida;
- 75 gr glucoza (sau Miere ENERGIZANT)
- 60 gr cacao neagra;
- 15 gr gelatina granulata (preparata conform instructiunilor de pe plic)
Cum preparam blatul:
Pornim cuptorul la 200 grade.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, se adauga zaharul si se formeaza o spuma tare. Se adauga galbenusurile, toate odata, se adauga apa si apoi faina cernuta, putin cate putin amestecand usor cu o spatula.
Se toarna compozitia intr-o forma captusita cu hartie de copt si se lasa la cuptor pana trece testul scobitorii (aproximativ 30-40 min), fara a deschide cuptorul in primele 15 minute!!!
Se lasa la racit, se taie in trei discuri.
Cum preparam CREMA I:
Topim pe baie de abur bucatelele de ciocolata si le adaugam in frisca lichida calda, amestecam, lasam la racit, adaugam coniacul si apoi bagam la frigider 3-4 ore pana se incheaga. Se bate cu mizerul pana se obtine o crema pufoasa, mai deschisa la culoare decat cea initiala.
Cum preparam CREMA II:
Luam jumatate din CREMA I si o amestecam cu ciresele din compot (bine scurse).
Cum preparam siropul:
Punem la fiert apa cu zaharul pana se topeste. Lasam la racit, apoi adaugam aromele.
Cum preparam glazura:
Punem gelatina la hidratat in putina apa rece. Intr-o cratita cu fundul gros punem apa, frisca lichida, zaharul si glucoza, amestecam pana se topeste zaharul. Adaugam cacao cernuta si fierbem 3 minute amestecand continuu.
Se ia de pe foc, se strecoara printr-o sita si se lasa la racit pana ajunge la temperatura de 30-40 grade maxim.
Incalzim gelatina pana se topeste (fara a ajunge la fierbere pentru ca se distruge!!) si o turnam calduta peste crema aflata la 30-40 grade.
Se lasa la racit si se foloseste cand este complet rece si are o textura densa cat sa poata "curge".
Cum montam tortul:
Punem primul disc al blatului, insiropam, punem CREMA I, discul 2 al blatului, insiropam, CREMA II, ultimul disc de blat. Turnam glazura pana acoperim toata suprafata tortului. Decoram dupa bunul plac.
Eu am decorat cu fistic si fasii asimetrice de ciocolata neagra.
Din cantitatile mentionate obtineti 8-10 portii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu