Baietelul meu, Rares, adora merele (crude, rosii, galbene, intregi, taiate felii, in compot, in placinta, rase si amestecate cu biscuiti etc).
Asadar...m-am gandit ca ar fi minunat sa gasesc o reteta cu mere, alta decat binecunoscuta "Placinta cu mere".
Cautand, am gasit aici aceasta prajiturica pe care o voi repeta cat de curand.
Ce ne trebuie pentru compozitia de mere:
- 2 kg mere;
- zahar dupa gust;
- scortisoara cat va place;
Ce ne trebuie pentru blat:
- 5 oua (doar galbenusurile);
- 250 gr. zahar;
- 180 ml ulei;
- 125 ml. apa clocotita;
- o lamaie (coaja rasa + zeama);
- 25 gr. drojdie;
- 10 gr. praf de copt stins cu zeama de lamaie;
- faina cat cuprinde (eu am pus aproximativ 110 gr.).
Ce ne trebuie pentru bezea:
- 5 oua (doar albusurile);
- 5 linguri de zahar
Cum preparam compozitia de mere:
Merele se rad pe razatoarea mare sau la robot, se calesc cu zahar pana iese apa din ele. Cand sunt aproape gata, se adauga scortisoara si se mai amesteca putin.
Cum preparam bezeaua:
Mixam foarte bine cele 5 albusuri cu cele 5 linguri de zahar.
Cum preparam blatul:
Se separa ouale. Cele 5 galbenusuri le frecam su cele 250 gr. zahar, pana se albesc.
Adaugam uleiul, putin cate putin, apoi apa clocotita turnata usor si mixand rapid.
Drojdia o adaugam cand compozitia este calduta (NU fierbinte), apoi praful de copt stins cu zeama de lamaie.
Punem faina astfel incat aluatul sa faca falduri (ca la chec).
Tapetam tava de copt (a mea are 29X35 cm) cu unt, turnam compozitia si deasupra ei punem compozitia de mere.
Bagam totul la cuptor, la 180 grade si cand observam ca se rumeneste usor, scoatem tava din cuptor, adaugam deasupra merelor bezeaua, nivelam si introducem din nou tava la cuptor pana ce bezeaua capata o crusta aurie.
Lasam prajitura la racit minim o ora (in acest timp prajitura va incepe sa "transpire"si va face deasupra niste bobite aurii), apoi portionam si papam.
Din cantitatile mentionate obtineti aproximativ 25-30 bucati.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu