Acest tort l-am facut - cam pe fuga ce-i drept - pentru sotul meu care, zilele trecute a implinit 34 ani.
Pentru reteta m-am inspirat de pe blog-ul Boabe de Cafea, insa am adus unele modificari.
Pentru crema de ciocolata:
150 ml lapte;
3 linguri zahar pudra;
3 linguri cacao neagra;
50 gr. unt
Pentru crema mascarpone:
4 oua (doar galbenusurile);
80 gr. zahar pudra vanilat;
500 gr. mascarpone
Alte ingrediente:
100 ml. lichior cappucino;
42 piscoturi;
300 ml. cafea tare (300 ml. apa+3 lingurite cu varf de cafea+ 3 lingurite zahar)
fulgi de migdale (pentru decor);
cacao pudra (pentru decor)
Cum preparam crema de ciocolata:
Pune intr-o cratita laptele, zaharul pudra si cacao. Asezam cratita pe foc, omogenizam cu un tel si amestecam pana cand crema devine vascoasa. Luam vasul de pe foc, adaugam untul si amestecam energic. Lasam la racit.
Cum preparam crema mascarpone:
Mixam cele 4 galbenusuri cu zahar pudra pana obtinem o crema galben pal. Adaugam mascaropne si mixam pana avem o textura ca a unui mousse.
Crema finala:
Amestecam crema de ciocolata rece, cu crema mascarpone. Crema obtinuta o punem la frigider pana cand preparam siropul pentru piscoturi.
Siropul:
Facem o cafea tare pe care o lasam la racit si amestecam cu cei 100 ml lichior.
Montam tortul asa:
Pe o tava dreptunghiulara (a mea 20X32 cm) asezam 21 piscoturi - hidratate bine in sirop - unul langa altul.
Punem peste ele jumatate din cantitatea de crema, apoi alt strat de 21 piscoturi si restul de crema.
Presaram fulgii de migdale, pudram cu cacao si lasam la frigider minim 5 ore.
Comentarii suplimentare:
Dupa parerea mea, este un tort foarte gustos, insa nu foarte estetic daca aveti musafiri "pretentiosi".
Daca doriti sa fie mai inalt, puteti folosi o forma mai mica ca suprafata (eventual patrata) si sa puneti 4 randuri de piscoturi si 4 de crema.
Fulgii de migdale ii putei inlocui cu ce doriti.
Din cantitatile mentionate obtineti aproximativ 14 portii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu